Pieczenie domowego chleba - 22 lutego 2012 godz. 16.30
Bardzo dziękujemy za popis sztuki piekarskiej koledze Staszkowi Szarszewskiemu - chleb udał się wysmienicie i zniknął w naszych brzuchach w parę chwil po upieczeniu - dziękujemy
CHLEB WIELOZIARNISTY
0,5 kg maki krupczatki
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki łuskanego słonecznika
0,5 szklanki otrąb pszennych lub żytnich
1,5 łyżki sezamu
1 łyżkę pestek dyni
1 łyżeczkę soli
2 łyżki cukru
2,5 dkg świeżych drożdży
0,5 l ciepłej wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie luźne i takie ma być), odstawić na 20 minut. Wyrobić ponownie - po prostu mocno rozmieszać (dalej będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonej ormy keksowej. Odstawic do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 st. C.
|